Ons Sustainable Trade-programma

Ons Sustainable Trade-programma is in 2011 in het leven geroepen om ouders en kinderen in de Rwenzori-regio van Oeganda te ondersteunen. Sindsdien hebben wij meer dan 6000 ouders geholpen hun inkomen te verhogen en hen de mogelijkheid te geven om hun kinderen naar school te sturen.

Bij TK Maxx streven we ernaar om deze ouders te helpen, zodat hun kinderen het basisonderwijs kunnen afronden. Dit doen we door hun inkomen te verhogen uit de productie en verkoop van koffie, cacao, katoen en handwerk. Wij zijn er trots op dat we hun producten in onze winkels kunnen aanbieden: van bekroonde Rwenzori-koffie tot traditionele handgemaakte manden en ambachtswerk.

Handgemaakte manden

Onze prachtige handgemaakte manden worden op traditionele wijze gemaakt. Dankzij het geld dat ze verdienen met de verkoop van hun handwerk, kunnen ouders zich de schoolmaaltijden en -benodigdheden van hun kinderen veroorloven.

Image
TK_Static2ColumnC_1080px

Koffie

We werken samen met meer dan 1000 koffieboeren uit het Rwenzori-gebergte. Zij zijn lid van twee Fairtrade-gecertificeerde coöperaties en verdienen daardoor tot 20% meer voor hun Fairtrade Premium-koffie.

Image
TK_Static2ColumnC_1080px
Image
TK_3Column_1080px
Image
TK_3Column_1080px
Image
TK_3Column_1080px

Ambachtsvrouwen uit Rwenzori in de spotlight

Al meer dan 10 jaar stelt het Sustainable Trade-programma ruim 2000 vrouwen uit agrarische gemeenschappen in Rwenzori, Uganda in staat om hun inkomen te verhogen, hun kinderen op school te houden en leidinggevende functies te vervullen. Ben je benieuwd naar hun verhaal en hoe hun leven is verbeterd? Lees dan snel verder!

Rose Mbabazi

“Niets maakt me gelukkiger dan het hebben van mijn eigen geld. Dit is onbetaalbaar en mijn wens voor elke vrouw.”

Rose Mbabazi begon haar loopbaan als secretaresse van haar Women’s Group. Dankzij dit inkomen kon ze haar gezin financieel ondersteunen en voor haar kinderen zorgen. Ze ontwikkelde zich verder en leerde hoe ze betekenisvolle relaties in de community kon opbouwen.  Dankzij haar nieuwe leiderschapsvaardigheden werd ze niet alleen verkozen tot voorzitter van de Women's Group, maar ook tot de eerste vrouwelijke voorzitter van haar dorp en liet daarmee vijf mannen achter zich in de verkiezingen.

Image
721753-727250_TK NTW 1080x1080 Mbabazi slice

Beatrice Kemigisa

“Ik vind het geweldig om adviseur van de groep te zijn en toekomstige leiders te kunnen begeleiden.”

Beatrice Kemigisa is een van de oprichters van haar groep. Zij heeft sinds 2013 een leidinggevende functie en treedt op als mentor voor toekomstige leiders. Haar Women’s Group is inmiddels uitgegroeid van 20 naar 150 leden.

Haar leiderschapservaring heeft haar zelfvertrouwen vergroot en dankzij haar inkomen kon ze haar kinderen naar school sturen. Twee van haar kinderen werken nu in de verpleging.

Image
721753-727250_TK NTW 1080x1080 Kemigisa slice

Zirian Biira

“Dankzij mijn weefvaardigheden heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen en ben ik een voorbeeld voor andere vrouwen in mijn dorp.”

Dankzij het geld dat ze verdient met weven, kon Zirian Biira zich een opleiding voor haar kinderen én voor zichzelf veroorloven. Ze behaalde een masterdiploma in bestuurskunde en management en ontwikkelde ook haar leiderschapsvaardigheden. Dit heeft ertoe geleid dat ze uiteindelijk de internationale vertegenwoordiger van haar Women’s Group voor verschillende evementen in Afrika is geworden.

Image
721753-727250_TK NTW 1080x1080 Biira slice

Sinds de aanvang van dit project hebben ruim 6000 mensen in de regio een beter inkomen door de productie en verkoop van handgemaakte manden en ambachtelijke producten, en kunnen meer kinderen nu naar de basisschool. 

Als gevolg van de coronapandemie zijn grenzen, scholen en universiteiten in Oeganda gesloten. Via het Rwenzori Sustainable Trade Centre blijven TK Maxx en Homesense gemeenschappen in West-Oeganda helpen met subsidies voor onderwijs en handel. 

Image
Info icon

Belangrijke veiligheidsmededeling

Terugroepactie - Draadloze opladers

Terugroepactie - Joules schaaltjes

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief